A- A A+
 faq  phone  compose  sitemap
 Soalan 
Lazim

Hubungi 
Kami 

 Aduan dan
Maklum Balas

Peta
Laman 
 • main header

 • Untitled 2 01
 • emerald

 • free banner
 • buletin ppans header
 • u pustaka
 • Aktiviti Terkini PPANS

  Masukkan Emel Anda:

 • Muat turun aplikasi terbaru My u-PUSTAKA sekarang.Anda boleh meminjam buku-buku dari 8 perpustakaan konsortium dan dihantar ke pintu rumah menerusi perkhidmatan PosLaju.

 • androidDapatkan Mobile Apps untuk U-pustaka di sini
 • appleDapatkan Mobile Apps untuk U-pustaka di sini

 • TIADA TENDER/SEBUTHARGA PPANS BUAT MASA INI

   
 • arrow2Dasar Terbuka Sektor Awam (DATASET)

  Portal Data Terbuka Sektor Awam, data.gov.my yang dibangunkan secara dalaman telah dilancarkan oleh YB. Datuk Joseph Entulu Anak Belaun, Menteri di Jabatan Perdana Menteri di  Persidangan CIO ASEAN  2014. Portal ini merupakan one-service-centre kepada rakyat mencapai dan memuat turun dataset data terbuka Kerajaan secara dalam talian.Portal ini telah dinaik taraf dengan penambahan ciri-ciri baharu mengikut trend data terbuka peringkat global bagi memudahkan capaian ke atas set data terdapat dalam portal ini.  Pada awal tahun 2016, portal versi beta telah menggantikan portal sedia ada.  Kini, portal versi beta telah dinaik taraf kepada portal versi terkini.

 • Harap maaf, tiada tawaran Jawatan Kosong buat masa ini

Notis Hakcipta

Hakcipta portal www.nslibrary.gov.my dan kandungannya yang termasuk maklumat, teks, imej, grafik, fail suara, fail video dan susunannya serta bahan-bahannya ialah kepunyaan Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan kecuali dinyatakan sebaliknya. Tiada mana-mana bahagian portal ini boleh diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiarkan, dipamerkan, diterbitkan, dilesenkan, dipindah, dijual atau diuruskan bagi tujuan komersil dalam apa bentuk sekalipun tanpa mendapat kebenaran secara bertulis yang jelas terlebih dahulu daripada Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan.

Tags: hakcipta, nslibrary, Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan

 • 1
 • 1
 • 1
 • 1
 • 1
 • 1
 • 1
 • 1
 • 1
 • 1
 • 1
 • 1
 • 1
 • Tahniah diucapkan kepada pasukan futsal PPA Negeri Sembilan kerana berjaya memenangi pingat gangsa dalam SPASM 23
 • Mesyuarat Induk Anugerah Sastera dan Media Negeri Sembilan 2019 Bil 2/2019 Mesyuarat telah di pengerusikan oleh YB. Tuan Muhamad Nazaruddin bin Sabtu, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesenian, Kebudayaan dan Adat Istiadat Melayu Negeri Sembilan Darul Khusus. Turut hadir YBrs Puan Hjh Jamilah @Chumila Bt Hj Katis Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan selaku setiausaha mesyuarat. Turut hadir ketua dan wakil jabatan Lembaga Muzium Negeri, Kraftangan Malaysia NS, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian NS, Jabatan Penyiaran NS, Jabatan Penerangan NS, Dewan Bahasa dan Pustaka.
 • Perasmian NS Fest 2019 pada 17 Oktober 2019 oleh YAB Dato' Seri Haji Aminuddin bin Harun, Menteri Besar Negeri Sembilan Darul Khusus bertempat di Dataran Nilai. Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan Puan Hajah Jamilah @ Chumila Bt Hj Katis turut hadir bersama pegawai- pegawai PPANS bagi memeriahkan Majlis. NS Festival 2019 berlangsung pada hari ini 17 hingga 20 Oktober ini. Gabungan 3 acara besar yang sedang berlangsung iaitu NS Food Festival, Hari Peladang Peternak dan Nelayan N.Sembilan dan Arena Usahawan. Pelbagai aktiviti menarik di sajikan kepada para pengunjung...!! Apa tunggu lagi jom set tarikh anda ke sini!
 • PERSIDANGAN TAHUNAN AGAMA PUSPANITA"WANITA CAKNA INSPIRASI MURABBI" Tarikh : 15 - 16 Okt. 2019 Masa : 9.00 pagi - 5.00 ptg Tempat : Dewan De'Seri Endon, Puspanitapuri Putrajaya Perasmian oleh: Datin Seri Jamaliah Binti Othman Yang Di Pertua Puspanita Kebangsaan Turut hadir pegawai-pegawai PPANS yang juga merupakan ahli Puspanita Negeri Sembilan
 • PROGRAM TOWN HALL MAQASID SYARIAH PERINGKAT NEGERI SEMBILAN TAHUN 2019M/1441H TEMPAT : KLANA RESORT SEREMBAN MASA : 9.00pagi-12.30tghari TARIKH: 15 Oktober 2019 PERASMIAN: YAB DATO SERI HJ AMINUDDIN BIN HARUN Program Town Hall Maqasid merupakan program anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) bersama Pemimpin, Penjawat Awam, Belia dan NGO di Negeri Sembilan. Town Hall ini merupakan program dialog Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, YB Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof bagi memberi penjelasan dan mendapatkan input terhadap halatuju baharu tadbir urus kerajaan berteraskan nilai Rahmatan Lil ‘Alamin dan Maqasid Syariah. PPANS turut menghantar pegawai untuk turut serta dalam program ini.
 • Penilaian Anugerah Sastera Negeri Sembilan Penilaian bagi memilih pemenang bagi kategori-kategori Anugerah Sastera yang telah dipertandingkan. Penilaian ini di pengerusikan oleh YBhg. Profesor Emeritus Dr. Muhammad bin Haji Salleh yang juga merupakan Sasterawan Negara. Ahli panel yang lain adalah YBhg. Dato’ Rahman bin Shaari, Profesor Dr. Hashim bin Ismail, Profesor Madya Dr. Kamariah binti Kamarudin, Dr. Lim Swee Tin, Prof. Madya Dr. Norhayati binti Ab. Rahman, En. Abdul Wahab bin Hamzah, En. Zakaria bin Ariffin, Tuan Haji Hamzah bin Hamdani dan En. Syed Mohd. Zakir bin Syed Othman. Penilaian ini telah diadakan di Hotel Klana Resort, Seremban pada 12 dan 13 Oktober 2019.
 • KEMPEN MERAKYATKAN BUDAYA MEMBACA PERINGKAT DAERAH REMBAU 2019 10 0KTOBER 2019 PERPUSTAKAAN AWAM REMBAU Kempen ini diadakan bertujuan memupuk budaya membaca dan mempromosi perkhidmatan Perpustakaan Awam Daerah Rembau Pelbagai aktiviti telah diadakan sepanjang program ini dijalankan seperti Bengkel Penulisan Khat Jawi, Pengenalan dan Pertandingan Perbilangan Adat Perpatih, Info Library Hunt ( Sport Fun), Bengkel E-Library, Pertandingan Buku Skrap Identiti Negeri Sembilan, Cetusan Warna Kreatif Berkeluarga Kempen ini disempurnakan oleh YB TUAN HAJI MOHAMAD TAUFEK BIN ABD GHANI Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pembangunan Belia Dan Sukan, turut hadir YBrs Puan Hjh Jamilah @ Chumila Bt Hj Katis Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam N.Sembilan, YBrs Puan Farah Ezzani, Pen.Peg Daerah Rembau mewakili Pegawai Daerah Rembau, YBrs Tuan Mat Azalan Ketua Penolong Pengarah BTPNS, YBrs Tuan Azmi Basir Peg. Pendidikan Daerah Rembau beserta ketua dan wakil Jabatan.
 • Seminar ini telah diadakan pada 7 Oktober 2019 bertempat di Klana Resort, Seremban program ini adalah kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan dan Lembaga Muzium Negeri Sembilan. Seminar dimulakan dengan slot pertama oleh YBrs. Drs. Shamsuddin bin Ahmad, Pengarah Lembaga Muzium Negeri Sembilan bertajuk Peranan Bonda Kanduang. Seterusnya slot kedua oleh Puan Norsiah binti Hamzah, Ibu Soko Suku Raja Belang Luak Johol dan slot ketiga oleh YBrs. Tuan Mohd Zaidi bin Ramli, Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan bertajuk Peranan wanita dalam Islam. Seterusnya Majlis Perasmian Penutup disempurnakan oleh YB. Tuan Muhamad Nazaruddin bin Sabtu Yusof, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesenian, Kebudayaan dan Adat Istiadat Melayu Negeri Sembilan Darul Khusus. Turut hadir dan menyertai majlis adalah YBrs. Puan Hjh Jamilah @ Chumila Bt Hj. Katis Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan bersama 2 orang pegawai PPANS.
 • Program Bukit Melati Fun Trail sempena Bulan Sukan Negara Peringkat Negeri Sembilan 2019 NILAI-5 Oktober 2019 (Sabtu) Bukit Melati Nilai. Telah Berlangsung Program Bukit Melati Fun Trail sempena Bulan Sukan Negara Peringkat Negeri Sembilan 2019. Program ini anjuran Majlis Perbandaran Nilai dengan kerjasama Pejabat Belia dan Sukan Daerah Seremban. Turut bekerjasama didalam program ini Kelab Kecergasan Energetic Gemilang Seremban untuk Senamrobik Fit@Community Daerah Seremban dan Malaysian Outdoor Recreation United (M.O.R.U) bertugas sebagai Jawatankuasa Teknikal Pelepasan peserta di laksanakan oleh YB. Teo Kok Seong, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesejahteraan Bandar, Perumahan Kerajaan Tempatan Dan Kampung Baru merangkap Ahli DUN Bahau. Turut hadir bersama-sama memeriahkan majlis adalah Tuan Pegawai Daerah Seremban En. Mohd Nizam bin Tajul Arus, Yang DiPertua Majlis Perbandaran Nilai YBhg. Dato' Haji Zazali Bin Salehudin dan juga Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri Sembilan En. Nor Azli Bin Mohamad Daud juga ketua- ketua agensi yang lain. Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan turut menghantar peserta bagi memeriahkan program yang berlangsung
 • MAJLIS PERASMIAN FESTIVAL SASTERA KANAK-KANAK 2019 DI PERPUSTAKAAN NEGARA MALAYSIA Program ini telah diadakan pada 4 Oktober 2019 bertempat di Perpustakaan Negara Malaysia. Program ini telah dirasmikan oleh YB Tuan Muhammad Bakhtiar bin Wan Chik Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia. Dua pegawai PPANS telah sama hadir untuk memenuhi jemputan serta memeriahkan majlis tersebut. Program yang menyokong Kuala Lumpur Sebagai Ibu Kota Buku Dunia UNESCO 2020 ini bertujuan menjadikan sastera kanak-kanak dan awal remaja sebagai salah satu komponen penting dalam menyokong pembelajaran sepanjang hayat seterusnya mengembangkan pengkaryaan dalam sastera
 • Penyampaian Sumbangan dari Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan kepada Tn Hj Marzuki Bin Hj Kidam owner Pusat Tahfiz Al-Quran Kg Talang yg baru sahaja dilanda musibah. Sumbangan berupa cek, 11 naskah Al-quran, dan buku2 sebagai bahan bacaan. Turut sama menyampaikan sumbangan ialah En Hussin pegawai Niosh
 • Kursus Anjuran Perpustakaan Awam K.Pilah bersama Pejabat Pendidikan Daerah K.Pilah. KURSUS ASAS PENGENDALIAN PERPUSTAKAAN KEPADA GURU DAN PENGAWAS PERPUSTAKAAN SEKOLAH DAERAH KUALA PILAH TARIKH: 2HB OKT 2019 TPT: PEPR. AWAM K.PILAH MASA: 8.OOPG -4.30PTG Terima Kasih atas kerjasama PPD & PKG Daerah K.Pilah.
 • MAJLIS PERASMIAN DAN PENYAMPAIAN HADIAH PROGRAM KEMPEN MERAKYATKAN BUDAYA MEMBACA PERINGKAT DAERAH JEMPOL 2019 Tarikh : 3 Oktober 2019 Tempat : Perpustakaan Awam Cawangan Jempol Masa : 11.30 pagi Majlis dirasmikan oleh YBhg. Tuan Mas Midyawan Bin Yahya Pegawai Daerah Jempol Merangkap Pengerusi Jawatankuasa Gerakan Membaca Daerah Jempol) turut hadir YBhg Puan Hjh Jamilah @ Chumila Bt Hj Katis Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan.